JOYN Legal Mauritius – African Desk

JOYN Tax heeft sinds 2010 een fiscale praktijk ontwikkeld gericht op Afrikaanse landen, met een bijzondere focus op de Republiek Mauritius en de Democratische Republiek Congo.
Ons kantoor in Afrika is sinds 2017 gevestigd in Ebène, Republiek Mauritius.

Joyn Legal Mauritius - African desk

JOYN Legal Mauritius werd opgericht in april 2017 door Benoît Philippart de Foy en Antoine Dayez en verkreeg op1 september 2017 als eerste de licentie tot het verlenen van “Global Legal Advisory Services” in Mauritius, uitgegeven door de Financial Services Commission. Het kantoor bestaat uit zes advocaten, waaronder twee partners.

JOYN Legal Maurice verleent de volgende diensten:

  • adviesverlening betreffende de fiscaliteit in Mauritius;
  • adviesverlening betreffende het vermogensbeheer voor inwoners van Afrikaanse landen;
  • adviesverlening betreffende de fiscaliteit in de Democratische Republiek Congo;
  • Ondersteuning bij de analyse en aangifte van de Taks op Beursverrichtingen (TOB) voor Belgen met effectenrekeningen in het buitenland.

 

Republiek Mauritius

De Republiek Mauritius wil een rol spelen die vergelijkbaar is met die van Singapore in Azië: een “center of excellence” voor financiële en professionele dienstverlening.

Wij adviseren onze klanten bij het structureren van hun activiteiten in Mauritius en Afrika, met behulp van uitsluitend "onshore" bedrijven, onderworpen aan Mauritiaanse belasting, met uitzondering van de zogenaamde "offshore" bedrijven (GBL1 of GBL2 licenties). Anderzijds maken we gebruik van de belastingverdragen die Mauritius heeft ondertekend en de interne belastingwetgeving van Mauritius om dubbele belasting te voorkomen en de belastingdruk op grensoverschrijdende transacties te minimaliseren.

 

Vermogensbeheer voor inwoners van Afrikaanse landen

Op het gebied van vermogensheffing hebben we een praktijk ontwikkeld op twee vlakken:

- Enerzijds adviseren we inwoners van Afrikaanse landen aangaande het structureren van hun vermogen en hun investeringen;

- Anderzijds adviseren wij financiële instellingen (banken en verzekeringsmaatschappijen) die buiten deze landen zijn gevestigd over de regels die hen in staat stellen om contractuele relaties aan te gaan met Afrikaanse inwoners en over de fiscale verplichtingen van hun Afrikaanse cliënten, wanneer ze direct of indirect in het buitenland gelden.

 

Democratische Republiek Congo

Sinds 2010 adviseren wij onze cliënten in de DRC over hoe hun activiteiten gestructureerd kunnen worden in overeenstemming met hun declaratieve en bijdragende verplichtingen in de DRC (op vlak van fiscaliteit). We besteden bijzonder veel aandacht aan de belasting voor niet-inwoners en BTW die betrekking heeft op diensten die vanuit het buitenland aan bedrijven in de DRC worden verleend.

We adviseren ook economische actoren in de DRC over uiteenlopende onderwerpen zoals verzekeringsrecht, naleving van anti-witwasregels of de wet op onderaanneming.

Onze benadering is strikt in termen van regels en zeer pragmatisch in een delicate en vloeiende juridische en fiscale omgeving.

 

Taks op Beursverrichtingen

Sinds 2017 moeten Belgische inwoners die effectenrekeningen aanhouden in het buitenland de Taks op Beursverrichtingen (TOB) aangeven en betalen. Beschikkend over een uitgebreide expertise in dergelijke materie biedt JOYN Legal Mauritius dienstverlening aan bij de analyse en de aangifte van belastbare transacties.

Deze diensten worden aangeboden aan elke bank die haar cliënteel (Belgische inwoners residentklanten een flexibele en effectieve oplossing wil bieden om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen in deze materie.

Joyn Legal Mauritius - African desk